U Samarici predstavljena knjiga vlč. Josipa Đurkovečkog

U subotu 14. studenog 2015. godine, na blagdan svetog Nikole Tavelića, u župnoj crkvi sv. Katarine u Samarici održano je predstavljanje pretiska knjige „Kratko-spravek evangeliumov nedeljneh i svetečneh“ vlč. Josipa Đurkovečkoga, nekadašnjega samaričkog župnika koji je prije dvjestotinjak godina službovao u ovoj maloj moslavačkoj župi.

Pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije te zalaganjem vlč. Krunoslava Brunovića, sadašnjega samaričkoga župnika, župa sv. Katarine iz Samarice ove godine objavljuje pretisak druge knjige vlč. Josipa Đurkovečkoga u kojoj se nalaze tumačenja nedjeljnih i blagdanskih evanđelja namijenjena djeci.

U koncelebraciji svećenika Čazmanskog dekanata svečanu svetu Misu u 11.00 h predvodio je bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak. Župnik Brunović je sve nazočne srdačno pozdravio te zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli izdavanju knjige, napose domaćim župljanima i učiteljici Katici Šarlija. U svojoj je homiliji biskup Huzjak govorio o velikom primjeru župnika Josipa Đurkovečkog koji nije odugovlačio i sebično trošio vrijeme, već se posve predao za Božji narod, žrtvovao se i zauzeto borio da povjereno stado uči i privodi Bogu. Poticajni primjeri stoje pred nama, od svetog Nikole Tavelića pa do župnika Đurkovečkog, potrebno je samo zagledan u njih krenuti naprijed, istaknuo je biskup Huzjak. Nakon svete  Mise, djeca iz područne škole Donja Petrička, pod vodstvom učiteljice Katarine Mlinarić i u zajedništvu s bogoslovom Dejanom Fortunom, izveli su kratak igrokaz o knjizi i župniku Đurkovečkom te oduševili sve prisutne. Knjigu su nakon igrokaza  predstavili karmelićanin dr. Dario Tokić, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, mr. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te prof. Dragutin Pasarić u ime Nakladničke kuće Spiritus movens iz Kutine. Prof. Tokić istaknuo je kako se ova knjiga ne može koristiti u sadašnjoj praksi vjeronauka, ali nam je svima izuzetan poticaj da idemo naprijed, jer mi danas nemamo takva tumačenja evanđelja prilagođena djeci, a to su prije dvjesto godina uspijevali prirediti entuzijasti poput vlč. Josipa Đurkovečkoga. Rektor Košćak je za skup pronašao i priredio određene nove povijesne činjenice o župniku Đurkovečkom čime je obogaćena njegova dosadašnja svećenička biografija. Susret je nakon predstavljanja knjige završen zajedničkom okrjepom u župnom dvoru u Samarici. Ovaj je dan uistinu bio lijep primjer povijesti koja oživljuje, svjedoči i govori.

Vlč. Goran Bužak