Blaževo

Blaževo

U četvrtak 2. veljače slavi se Isusovo prikazanje u jeruzalemskom hramu – Svijećnica. Tom prigodom se u crkvama blagoslivljaju svijeće koje se koriste prilikom blagoslova obitelji.

U petak 3. veljače slavi se sv. Blaž (Vlaho). O blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupa vjerniku i moli: »Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!« Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. Temelji se na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

I pred samu smrt na stratištu, sv. Blaž molio je Boga da milosrdno usliši molitvu svakome tko boluje od grlenih bolesti, a zazove svečevu pomoć pred Bogom. Legenda veli da se tada pojavio iznad sveca svijetli oblak iz kojeg se začuo glas: »Ja sam onaj Bog koji te do sada proslavio, a nadalje ću te još većom slavom uzvisiti. Udijelit ću svoju milost onima koji budu slavili tvoju uspomenu.« Od tada se kroz sva stoljeća do naših dana slavi ta uspomena na sv. Blaža obrednim grlićanjem.

Blagoslov svijeća i blagoslov grla i jabuka mi ćemo u Samarici imati u petak, 3. veljače, pod Svetom misom u 18.00 h.