Uskrsni Emaus u Gornjoj Garešnici

Vlč. Krunoslav Brunović i župljani samaričke župe i njezine filijale u Gornjoj Garešnici na Uskrsni su ponedjeljak bili počašćeni pohodom bjelovarsko-križevačkoga biskupa mons. dr. Vjekoslava Huzjaka, ekonoma vlč. Josipa Stipančevića, đakona Antuna Faltaka i osam bogoslova s područja Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Tradicionalnim uskrsnim „Putom u Emaus“ vjernički puk se spominje prvoga susreta Isusovih učenika i Uskrsloga Gospodina, koji im, u zajedničkom hodu prema malenom selu u blizini Jeruzalema, objavljuje Radosnu vijest pobjede života nad smrću.
I današnji biskupov pohod, kao izraz neizmjerne očinske i pastirske brige, bio je prije svega ohrabrenje vjernicima ovoga dijela Moslavine da u teškoćama života ne budu potišteni i bez nade, kao što to bijahu dvojica učenika-putnika u Emaus.
Tumačeći današnje Evanđelje, biskup Huzjak je u svojoj propovijedi naglasio kako je  Isus pobijedio smrt i grijeh, sve ono što je čovjeku bila nepremostiva zapreka, i time otvorio put da Nebo može sići na Zemlju. Po vjeri otvaramo svoje srce Bogu koji je u svome Sinu nama samog sebe dao. Bog po nama, po našoj vjeri i otvorenosti Njemu, djeluje u našim životima i u ovom svijetu. Krist nam otvara perspektivu ne samo ovoga života, nego i života u vječnosti. Svi mi imamo svoje muke, tjeskobe i teške trenutke, ali sve nas to po Isusovu križu vodi k cilju: našem uskrsnuću. Mi nismo određeni za smrt i ništavilo, nama je ponuđeno Uskrsnuće s Kristom. Odvažno usmjeravajući svoje živote na ono što je dobro, plemenito i u službi života, budimo u ovom svijetu ljudi takve Nade-ohrabrio je otac biskup okupljene vjernike na kraju svoje propovijedi.

Biskup je potom župnoj zajednici predstavio đakona i bogoslove naše biskupije te pozvao na molitvu za njih i za nova duhovna zvanja. Biskupu su uručeni prigodni pokloni u ime župe Samarica i Općine Berek.

Poslije svete mise na mjesnom groblju kod kapelice sv. Valentina biskup Huzjak se pomolio za sve poginule stradalnike i branitelje u prošlim ratovima te je blagoslovio groblje.

Prigodan domjenak organizirali su žitelji Gornje Garešnice, a nakon zajedničkoga blagovanja i druženja, gosti su se uputili do Garić-grada gdje g. Mato Tonković, načelnik Općine Berek, organizirao stručno vodstvo i upoznavanje naših gostiju s najočuvanijom hrvatskom srednjovjekovnom utvrdom.

Radosni smo i dragom Bogu zahvalni što je danas samarička župa i selo Gornja Garešnica bio Emaus- mjesto zajedništva i susreta s Uskrslim Gospodinom!