Proslava župnoga blagdana sv. Katarine

Proslava  Katalenja, kako se u moslavačkom kraju tradicionalno naziva dan sv. Katarine Aleksandrijske, ove je godine u Samarici bila je posebno svečana i sadržajna. Duhovna priprava za naš najveći župni blagdan započela je devetnicom misnih slavlja koje su svaki dan služili drugi svećenici iz cijeloga bjelovarskoga i čazmanskoga kraja. Svete Mise tijekom tih devet dana pohodio je veliki broj vjernika iz naše, ali i susjednih župa. Nadahnute propovijedi o uzornoj djevici i mučenici sv. Katarini svima su mogle biti poticaj za nasljedovanje njezina svjedočenja čvrste vjere u Krista.

Svetu Misu uočnicu predvodio je msgr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, uz koncelebraciju samaričkoga župnika vlč. Krunoslava Brunovića, preč. Antona Sente, župnika u župi sv. Nikole biskupa u Stenjevcu II, Marijana Pavlovića, župnika iz Ivanske, vlč. Josipa Starčevića, kapelana i biskupova tajnika, te vlč. Željka Benkovića, župnika u Dežanovcu. Misno slavlje svojom je pjesmom uzveličao zbor iz župe sv. Ane u Bjelovaru.

Nakon euharistijskoga slavlja, msgr. Vjekoslav Huzjak blagoslovio je novouređenu vjeronaučnu dvoranu koja je obnovljena donacijom Općine Ivanska. O blagdanu sv. Katarine samarička župa predstavila je javnosti i svoju novu web-stranicu, a nekoliko riječi o tom pothvatu izrekla je prof. Katica Šarlija. U glazbenom programu nastupili su violinistica Vanda Dabac i violončelist Emanuel Pavon, učenici 2. r. Srednje glazbene škole Vatroslava Lisinskoga u Bjelovaru.

Na sam blagdan zaštitnice samaričke župe pohodio nas je msgr. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, koji je u prepunoj župnoj crkvi i predslavio Svetu misu u zajedništvu sa suslaviteljima:  dr. Antom Crnčevićem, prof. liturgike  na KBF-u u Zagrebu, preč. Matom Šarićem, župnikom iz Štefanja, vlč. Marijanom Pavlovićem, župnikom iz Ivanske i vlč. Kristijanom Bogdanom, kapelanom u Garešnici i privremenim upraviteljem Kaniške Ive, dok je fra Tonio Vučemilović, gvardijan franjevačkoga samostana u Bjelovaru, ispovijedao.

U nadahnutoj riječi koju je biskup dr. Ivan Šaško uputio okupljenim vjernicima, primjer života i mučeništva mudre djevice sv. Katarine naročito je za nasljedovanje istaknuo studentima i đacima te svima onima kojima je poziv i posao znanost, kultura i obrazovanje. Zazvavši zagovor njihove zaštitinice u učenju i napredovanju u mudrosti, a posebice u odgoju mladih naraštaja, biskup Šaško je naglasio da na tom putu nipošto ne zanemare Boga. Misno je slavlje svojom svirkom i pjesmom pratio tamburaški sastav Štefanjska zvona.

Samarički župnik, vlč. Krunoslav Brunović, na kraju se misnoga slavlja zahvalio svima koji su na bilo koji način pomagali i ugradili sebe u proslavu ovogodišnjega župnoga blagdana.