Promocija knjige Nade Trgovac “Đurđice za večernicu”

U nedjelju 9. listopada 2016. g., prigodom obilježavanja Dana vlč. Josipa Đurkovečkoga, u župnoj crkvi sv. Katarine održana je promocija knjige „Đurđice za večernicu“, autorice Nade Trgovac, rodom iz Donje Petričke.
Vremenskim hodom kroz godinu, u 16 pripovijesti u kojima autorica prati obitelj dvoje djece- Jerka i Dore- isprepliću se priče i običaji vezani uz blagdane i poljoprivredne radove. Tople su to crtice u kojima se zrcali ljepota života gdje više generacija u obitelji zajedno živi i radi, surađuje sa susjedima u obavljanju svakodnevnih težačkih poslova, a najviše od svega- međusobno razgovara i provodi vrijeme. Osim što je slikovito opisala način nekadašnjega života u našem moslavačkom kraju, ova je knjiga, kroz nazivlje predmeta koji su se nekoć rabili u životu i radu, zabilježila i jezično blago autoričina rodnog sela.
Knjigu su predstavili g. Slaven Klobučar u ime Vijeća ogranka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije, prof. Slobodanka Martan, recenzentica knjige te sama autorica. U glazbenom dijelu programa sudjelovale su samaričke bake, autoričina unuka Dorja te djeca iz PŠ Donja Petrička koju je za nastup uvježbala njihova učiteljica Katarina Mlinarić, dok je tijekom sv. Mise za vlč. Josipa Đurkovečkoga pjevala operna pjevačica Anđelka Kristina Đopar uz pratnju orguljašice Ljiljane Markovinović.
Nakon promocije uslijedilo je prijateljsko druženje uz domjenak koji je organizirala župa sv. Katarine i samarički župnik vlč. Krunoslav Brunović uz potporu Općine Ivanska.