Hodočašće Čazmanskoga dekanata u Bjelovar

Pod vodstvom svojih župnika preč. Dubravka Lauša, vlč. Mate Šarića, vlč. Ivana Grudičeka i vlč. Krunoslava Brunovića u subotu 28. II. 2015. g. oko 350 vjernika Čazmanskoga dekanata hodočastilo je u Bjelovar i katedralu sv. Terezije Avilske.
Po dolasku u sjedište naše biskupije, hodočasnike je prvo pozdravio katedralni župnik mons. Stjepan Ptiček, poželjevši svima dobrodošlicu. Prije mise hodočasnici su pristupili sakramentu ispovijedi, a istovremeno je kapelan Branko Fresl, slikom i riječju, održao polusatnu katehezu, progovorivši o biti Crkve, njenom poslanju, crkvenoj hijerarhiji i načinima kako se ona praktično odražava u životu Crkve. Potom je predstavio ustroj Bjelovarsko-križevačke biskupije koja je osnovana bulom pape Benedikta XVI. „De maiore spirituale bono“ 5. prosinca 2009. godine.
Misno slavlje predslavio je mons. Vjekoslav Huzjak, prvi bjelovarsko-križevački biskup koji je na tu službu zaređen 20. ožujka 2010. godine. Biskup Huzjak je hodočasnicima Čazmanskoga dekanata poželio dobrodošlicu u bjelovarsku katedralu, Majku svih crkava biskupije, izrazivši osobnu radost zbog ovoga susreta i zajedništva koje se već 5 godina polako gradi u njenu okrilju.
U svojoj je homiliji biskup Huzjak istaknuo kako je u svim vremenima upravo Crkva ta koja spaja, sabire i gradi zajedništvo cijeloga Božjega naroda. Dokaz tomu je i ovaj dan, koji je ujedno i prigoda da se to otajstveno zajedništvo Crkve još dublje osjeti i doživi međusobnim susretom uživo i okupljanjem oko euharistijskoga stola. Otac biskup hodočasnike je pozvao i sljedeći vikend u katedralu kada će u njoj boraviti relikvija sv. Terezije Avilske, zaštitinice naše biskupije, čiju 500. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine.
Svetu misu glazbeno je animirao župni zbor iz Čazme, a na kraju misnoga slavlja žene iz Samarice otpjevale su dva korizmena napjeva i samaričku himnu. Biskup Huzjak posebno je zahvalio vatrogascima i ženama što su svojim odorama i moslavačkim narodnim nošnjama uljepšali današnju sliku bjelovarske katedrale.
Uslijedio je zajednički ručak koji je biskupija organizirala za sve hodočasnike. Mladi volonteri koji su cijeli dan pomagali u organizaciji susreta, za vrijeme objeda posluživali su hodočasnike i bili zaslužni što su obroci  brzo podijeljeni. Kao domaćin domjenka, ekonom biskupije vlč. Josip Stipančević animirao je hodočasnike da se okrijepe i opuste te je tako pridonio da se svi osjećaju kao dragi gosti.
Program boravka u sjedištu biskupije završio je Euharistijskim klanjanjem koje je predvodio dekan Čazmanskoga dekanata preč. Dubravko Lauš. Čašćenjem Presvetoga oltarskoga sakramenta hodočasnici su dragom Bogu zahvalili za 5 godina postojanja naše biskupije, a molitvom i prošnjama pred Isusa prostrli sve svoje osobne molitvene nakane s kojima su došli na ovo hodočašće. Zahvalivši se ocu biskupu na ovom blagoslovljenom danu, preč. Lauš mu je u ime cijeloga dekanata uručio prigodan dar i čestitao skorašnju 5. obljetnicu biskupske službe.
Hodočasnički dan završio je u Novoj Rači, biskupijskom marijanskom svetištu, gdje nas je dočekao župnik vlč. Stjepan Matoić. Hodočasnici su u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije imali pobožnost križnoga puta nakon kojega su se uputili svojim kućama.

U povjesnici naše Mjesne Crkve ostat će zabilježeno: 28. veljače 2015. godine Božji narod Čazmanskoga dekanata hodočastio je u Bjelovar, uoči 5. obljetnice uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije i ustoličenja njenog prvog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka.