CD Samarica, Selo od davnina

Predgovor CD-u Samarica, selo od davnina

Selo Samarica smjestilo se na sjevernim obroncima Moslavačke gore, u tromeđi gradova Čazme, Garešnice i Bjelovara. Okruženo raskošnom šumom Garjevicom, sočnim livadama i pašnjacima, zagrljeno uzoranim brazdama koje se pružaju pitomim brežuljcima, od davnina ovo selo živi na zemlji i od zemlje, u suglasju s prirodom i u poniznom pogledu prema Nebu odakle mu dolazi snaga za sve izazove težačkoga života.

Od prvog spomena mjesta u popisu župa iz1334. g., Samarica se tijekom prošlih stoljeća nalazila na povijesnim vjetrometinama koje su prijetile njenoj opstojnosti. Raseljena u vrijeme turskih osvajanja, ponovno se1721. g. diže iz pepela obnovljena župa i prekrasna barokna crkva posvećena sv. Katarini Aleksandrijskoj.

Početkom 19. st. selo doživljava procvat, a u njemu se nalazi jedna od prvih škola na bjelovarskom području. Svećenik i jezikoslovac Josip Đurkovečki u Samarici piše poznatu gramatiku Jezičnicu i još druga dva teološka djela.

No, II. svjetski rat i komunistički režim, koji u samaričku školu smješta ozloglašeni zatvor i prijeki sud, posijao je po okolnim šumama nebrojena grobišta. Samarica tako postade nijemi svjedok patnje, žrtve i zatomljene hrvatske boli.

Osamostaljenjem Hrvatske bol ovoga sela pretočila se u pjesmu. Tako su nastale Zavičajna i Samarica, selo od davnina koje je napisala baka Marica Križan (Brslanova). Pjevanje tih dviju novih pjesama u sjećanje je prizvalo i druge koje su se oduvijek rado pjevale u samaričkom kraju.

Danas Samarica proživljava sudbinu gotovo svih sela u našoj domovini: životari, stari i polako nestaje. Odlaze polako u zaborav i lijepe stare navade i običaji. Zalaganjem umirovljene učiteljice Antonije Dokuš, ovaj je CD nastao iz htijenja da se samaričke pjesme otmu zaboravu i sačuvaju za buduće naraštaje. Posebna hvala i samaričkom župniku vlč. Dragi Koziću na podršci i samoprijegornom pastoralnom djelovanju oko opstanka župe i sela Samarice.

Težačka, pastirska, bećarska, ljubavna i pobožna samarička pjesma ponovno se razliježe ovim našim brežuljcima i raspiruje žar vjere i nade da umiruća ognjišta nemaju posljednju riječ.

Pjevanje tih dviju novih pjesama u sjećanje je prizvalo i druge koje su se oduvijek rado pjevale u samaričkom kraju.

Župna crkva Samarica

Danas Samarica proživljava sudbinu gotovo svih sela u našoj domovini: životari, stari i polako nestaje. Odlaze polako u zaborav i lijepe stare navade i običaji. Zalaganjem umirovljene učiteljice Antonije Dokuš, ovaj je CD nastao iz htijenja da se samaričke pjesme otmu zaboravu i sačuvaju za buduće naraštaje. Posebna hvala i samaričkom župniku vlč. Dragi Koziću na podršci i samoprijegornom pastoralnom djelovanju oko opstanka župe i sela Samarice.

Težačka, pastirska, bećarska, ljubavna i pobožna samarička pjesma ponovno se razliježe ovim našim brežuljcima i raspiruje žar vjere i nade da umiruća ognjišta nemaju posljednju riječ.