Molitva za Samaricu

Samarica sja u Tvome oku, Isuse. Sja u Tvojoj samilosnoj suzi kojom nam svjedočiš svoju Ljubav i Milosrđe. Podižeš je svojim rukama, urezana je u Tvoje dlanove. Smjestila se u središtu Tvoga srca. Voliš je, stalo ti je do nje, svojom ljubavlju stalno griješ njena klonula krila. Pun samilosti gledaš izmučena lica vrijednih seljaka, njihove žuljevite ruke, krvavi težački znoj. Iako su joj mnogi okrenuli leđa, Ti je, Isuse, nikada nisi zaboravio. Ona je oduvijek u Tvojim planovima i vizijama. Iako su je mnogi pustošili i pokušavali zatrti, Tvoj blagoslov ju je štitio i čuvao plamen njenih ognjišta.

U ovim izoranim moslavačkim brazdama od davnina je posijana i vjera u Tvoj križ. To je sjeme raslo, razapeto između siromaštva i staračke usamljenosti, između mnogobrojnih teških  dana sumnje i vjere u sutra.

To je sjeme raslo urezano u kori bezimenih grobova na Cipeliševcu i bez riječi i danas pripovijeda da se Ti, Isuse, ne možeš zatajiti. To se sjeme u ovoj tvrdoj grudi hrvatske zemlje duboko zakorjenilo jer si Ti u Samaricu utisnuo svoj pečat prisutnosti – znak da je ona Tvoja!

Isuse, malo je nas Samaričana. I među nama malobrojnima najviše je onih bez snage i zdravlja. Isuse, daj nam stoga snage da vjerujemo kako smo i kao takvi Tvoji miljenici i izabranici. Ti si uvijek imao samilosti upravo prema najslabijima, prema potčinjenima i slabima, zato imamo hrabrosti moliti:

Dođi u naše selo, Isuse. Obnovi samarička ognjišta. Okupi ljude oko obiteljskog stola. Riječima molitve Očenaša poveži naše obitelji.Uzmi sve terete bolesti i godina, ispuni sve naše usamljenosti i beznađa. Vrati nam vedrinu i vjeru kako u zajedništvu s Tobom možemo nositi vlastite križeve.

Nauči nas samo da prepoznajemo i čujemo Tvoje korake dok budeš prolazio našim selom i osnaži našu ruku da ti vrata svojih srdaca do kraja otvorimo kad na njih pokucaš!

 Zvučni zapis molitve

Molitva za Samaricu