42 komentara

 1. Čestitam na odluci o tome da naša Samarica putem interneta i dalje živi. Urednici, mogu li poslati nešto materijala za objavu?

 2. V sloveniji prodajemo ugodno 3 starija bronasta zvona.
  Spoštovani

  Posamično ali skupaj prodamo tri bronaste zvonove s pripadajočo opremo. Veliki zvon glas es1, teže 1011 kg premer 1181mm , srednji zvon glas f1 – 730 kg premera 1068mm in mali zvon glas as1 teže 472 kg premera 910mm .
  Informacije na tel. 068 185 032

  __________________________
  Katoliska Cerkev na Slovenskem [http://www.rkc.si/ ]

 3. Draga Katice, zahvaljujem i Tebi na svim tvojim djelima za našu Samaricu. I Tebe je dragi Bog poslao u pravo vrijeme na pravo mjesto.Mnogi Samaričani zacjelo ne znaju koliko puno vremena i rada ulažeš u uređivanje naše stranice,kojom se samarička Župa i cijeli naš kraj s pravom može ponositi.

 4. Draga Miro, Franjo, Damire… dragi prijatelji Samarice! Od srca hvala na vašim komentarima, na čitanju, podršci, ljubavi koju imate za ovo malo selo. Po toj ljubavi i molitvi i mi, malobrojni Samaričani, živimo, borimo se, ne odustajemo… Kao što vidite, u našoj je župi vrlo živo i aktivno! Samarica je očito Bogu jako mila kad nam je poslao župnika koji ‘pokreće brda’ 🙂
  Sretan vam i blagoslovljen Uskrs!

 5. Evo me opet na stranicama župe Samarica. Vidim novosti: Antin križ, Križni put, planinarskim stazama Moslavine…
  Ove stranice govore: Tko to kaže da je Samarica mala župa?
  Naime, svaka mala i najmanja župa danas može biti velika, zahvaljujući onima koji će je učiniti velikom, posredstvom uređenja stranica, fotografijama, sviježim vijestima…
  Veselim se uspjehu, samo naprijed, nikada se ne zna tko će Božjom providnošću nastaviti nositi Križ…
  Bb Damir

 6. Dolazeći danas u moj rodni samarički zavičaj(Gornji kraj) uz Cigljence,ugodno sam bio iznenađen.Zapušten okoliš stočne vage promijenio izgled.Čestitam na uređenju i apeliram da se na ovoj našoj samaričkoj stranici objavi, čije je to dobro djelo? Dok se uredi do kraja uz groblje,ovo će zaista bit lijepa dobrodošlica svima koji će pohoditi Samaricu.

 7. Draga, marljiva Katice! Ljubav nikad ne moze biti pobijeđena.

  Ovu tako lijepu stranicu doživljavam kao još jedno veliko nastojanje da se samarički dimnjaci vinu do Bozje dobrote i ostanu svjedokom neizmjerne volje i ljubavi za malo i skromno a opet veliko i trajno.

  Neka dobri Bog blagoslovi Tvoje trude i trude svih suradnika na ovoj stranici.

  Mira Donadini

 8. Skup budućih planinara, koji je danas 29.veljače upriličen u Ivanskoj,zaslugom inicijatora Nikole Takača člana Upravnog odbora novoosnovanog HPD “Garjevica” Čazma,imat će veliko značenje i za našu Samaricu.Naime, Ogranak čazmanskog Planinarskog društva u Ivanskoj dobio je naziv “Pešut”.Time se prisjećamo Mile Pešuta koji je svoj gotovo cijeli radni vijek proveo u šumi “Garjevici” i životni put završio u Samarici.

 9. Dragi Damire!
  Obradovali ste nas javljanjem i ovim dragocjenim upisom koji potvrđuje koliko volite Samaricu i Samaričane! 🙂
  Hvala Vam i za još jedan poticaj za obnovu Sv. Josipa! Kako stvari sada stoje, čini se da će se to ove godine napokon i ostvariti! Župno pastoralno vijeće je na svom prvom sastanku o tome razgovaralo i obnovu uvrstilo u svoj plan rada. Ima tu još nekih pojedinosti koje valja riješiti, ali nadam se da će zagovor bl. Stepinca, čijim se biskupskim autoritetom kapelica i podigla, ukloniti sve prepreke.
  Javit ćemo Vam kako se stvari razvijaju… Srdačan pozdrav Vama i supruzi Snježani!

 10. Jučer sam bio na planinarskom susretu u Moslavačkoj Slatini. Moje misli često su bile preko Moslavačke gore u Samarici. Gosp. Franjo Jagatić iz novoosnovanog Planinarskog društva Čazma ispričao mi je da su se u Samarici dogodile novosti, poput novog župnika, novih web-stanica župe i novih aktivnosti. Zavolio sam Samaricu još prije više godina i ponekad pisao o tom lijepom, pitomom, toplom, romantičnom ali i povijesno tragičnom hrvatskom selu.

  http://www.hkv.hr/izdvojeno/reportae/d-borovak/564-reportaa-u-slikama-predstavljanje-knjige-damira-borovaka-u-samarici.html

  http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/a-b/borovak-damir/2231-jezinica-iz-1826-upnika-josipa-urkovekog.html

  http://www.hkv.hr/izdvojeno/reportae/d-borovak/7653-utvrivanje-istine-o-srpskim-i-komunistikim-zloinima-u-bjelovarsko-bilogorskoj-upaniji.html

  No jedna inicijativa mi se čini posebno važnom i bitnom. Blaženi kardinal Stepinac posjetio je Samaricu davne 1935. godine. Tada je ušao u Samaricu pored kapelice Sv. Josipa. Uzoriti Stepinac dvije je godine kasnije, povodom 250. obljetnice proglašenja Sv. Josipa zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva i naroda u Zagrebu na Trešnjevci otvorio 20. lipnja 1937. novu župu Sv. Josipa. Ove godine 9. i 10. lipnja hrvatski će narod obilježiti 325. obljetnicu Sv. Josipa zaštitnika hrvatske Domovine i naroda. Hoće li se u Samarici tim povodom dogoditi pomak i obnoviti kapelica Sv. Josipa? Ako to ne može župa Samarica sama, može li pri tom pomoći općina Berek.

  Pozdravljam ovom prigodom i novog župnika u Samarici vlč. Krunoslava Brunovića (potićem postaviti na stranice i e-adresu župnog ureda), kao i vrijednu župljanku prof. Katicu Šarlija, od koje su potekli vrijedni poduhvati na oživljavanju siječanja na Samaricu i povijesne događaje vezane uz taj lijepi kraj i dobre ljude. Nadam se da ću ipak jednog dana doći opet u lijepu Samaricu.

 11. @ Francek: O toj se ideji više puta govorilo, nažalost do sada je sve ostalo na razini riječi.
  Vjerujem da bi se Samaričani mogli okupiti oko toga sna i učiniti ga stvarnim. 🙂
  U petak imamo sastanak Pastoralnoga vijeća, stavit ćemo i to na Dnevni red!

  Sv. Josipe, daruj nam svoju hrabrost i odlučnost da ove godine obnovimo Tvoju kapelicu, koja sagrađena poticajem bl. Stepinca, velikoga Tvoga štovatelja!

 12. Obradovao me članak u spomen na boravka Alojzija Stepinca Samarici.Saznanje pak da je te 1935 godine sagrađena kapelica Sv.Josipa u mojemu Gornjemu kraju, potaknulo me da ovim putem pozovem nas Samaričane,da uz pomoć mladog i agilnog župnika Krunoslava, započnemo aktivnosti za njezinu obnovu.Koliko je to nasušna potreba pokazuje i fotografija iz 2007 godine koju sam proslijedio Katici,urednici stranice.

 13. @Danijela: Informacije o slici poslala sam Vam na mail-adresu koju sam našla uz ostavljeni komentar u Knjizi gostiju. Nadam se da je pošta uspješno stigla!

 14. @Danijela:
  Zamolila sam vlasnicu fotografije da mi napiše sve što zna o osobama na njoj pa ću Vam proslijediti informacije čim ih dobijem. Srdačan pozdrav!

 15. Dragi urednici,
  ako je moguće bila bih Vam zahvalna na više informacija o fotografiji koja se nalazi u tekstu o zadrugama a prikazuje kako se čini jednu obitelj!?! Htjela bih je iskorisitit za svoj rad. (obitelj u selima bjelovarskog kraja) Unaprijed hvala!

 16. @Vlado: Danas u Samarici nema nikoga s tim prezimenom. Pitala sam nekoliko starijih mještana, no ni njima nije poznato. Mogu još jedino provjeriti i u župnim maticama, što ću i učiniti čim uhvatim malo vremena. Susjeda mi je rekla da prezime Klasnić ima jedna osoba u Gornjoj Petričkoj, malo ću se i o njoj raspitati.
  Javit ću Vam se s vijestima čim nešto saznam! Hvala na javljanju i pozdravima!

 17. Postovani,

  djed mi je rodom iz Samarice, prezime djeda Frezani (Frezzani),
  kucni broj daleke 1887. je bio 53. Majka mu je Klasnic.
  Postoje li i danas u mjestu navedena prezimena?
  Svaka informacija dobro dosla, radim na rodoslovlju svoje porodice.
  Srcacan pozdrav Samarici.

 18. Čestitam na upornosti a naročito na postavljenom televizoru.Hvala donatoru ma tko bio.

 19. Pozdrav i pohvale na web-u !
  Lijepo je to vidjeti,da se Samarica propangira,na lijepi način.
  No moje je mišljenje da bi se trebalo više angažirati u samoj Samarici,više događanja,osnovati neki zbor,sportski klub,nešto…okupljati se. Jer ako ćemo se zatvarati i razmišljati samo o sebi…Samarica će propasti prije nego će trebati…
  Imamo toliko ljepota oko sebe da se samo trebamo okrenuti i otvoriti oči…žalosno je što neznamo to iskoristiti za svoje dobro. Imamo bogatu kulturu,mogli bi imati i KUD ali premalo je onih koji bi gurali napred,bez obzira na druge…
  Neka se pokrenemo !!!! Da nas ima još više i da se za nas čuje još dalje. Nemojte zamjeriti na krizikama,od srca su dobronamjerne. :*

 20. Draga teta Lucija, potraži svoje ljubljene nećake-frajere među ministrantima na naslovnici! 🙂 Tebi veliki pozdrav iz Samarice! Čitaj nas i dalje!

 21. @ Darko: Dragi prijatelju Samarice, od srca hvala na toplim riječima i komentaru. Tvoje djelovanje u svijetu interneta i nama su veliki poticaj jer Ti uistinu pokazuješ kako to treba raditi!
  Zahvaljujući Tvojem neumornom radu u prikupljanju hrvatske kulturno-povijesne baštine, do nas je i došao Katarinin članak o Josipu Đurkovečkom.
  Iz te naše neobične priče o ponovnom otkriću ‘zakopanoga blaga’ shvatismo koliko je važno bilježiti, pisati i pohranjivati informacije jer nikad ne znaš u kojem će trenutku Duh pokrenuti neka nova nadahnuća. A kod nas je to bilo upravo tako! Od jednog članka pokrenulo se toliko toga dobroga, pa i ovaj je naš web.
  Mislim da se nikada neće moći do kraja doreći zahvalnost Samaričana Tebi i prof. Essertu, koji ste bili i ostali svijetli primjeri kako se DOBRO neprimjetno i nenametljivo širi i raste poput kvasca.
  Srdačno te pozdravljaju Samaričani! Ne moramo ni spominjati koliko smo počašćeni da nas se čita i u New Yorku! Prenesi naše pozdrave i gospodinu Bachu! 🙂

  @ Lucija: Hvala na pozdravima! Samaričani pozdravljaju i Tebe! I jako, jako su znatiželjni tko je ta tajanstvena Lucija i kakve ona veze ima sa Samaricom! 🙂

 22. Draga Katice,

  puno Ti hvala na Božićnoj čestitki i na obavijesti o pokretanju ovog izvrsnog Samaričkog portala. Na CROWN-u (Croatian World Network), http://www.croatia.org , koji je pokrenuo hrvatski glazbenik Nenad Bach , nalazi se Forum, http://www.croatia.org/forum , a unutar njega tema Religija, http://www.croatia.org/forum/viewforum.php?f=14 . Tu je prenesen jedan od izvrsnih priloga s Vašeg Samaričkog portala:

  Marija Kovačević, Čekanje
  http://www.croatia.org/forum/viewtopic.php?f=14&t=2828&p=4257#p4257

  Srdačan pozdrav iz Zagreba od Darka Žubrinića, te iz New Yorka od Nenada Bacha. Svim Samarićanima želimo blagoslovljene Božićne blagdane i sretnu Novu Godinu. Neka raste i cvjeta Samarica, selo malo! Pozdravi gđu. Mariju i njezinu obitelj.

  http://www.croatianhistory.net
  http://www.croatia.org
  http://www.studiacroatica.org

 23. @Antonija: Od srca hvala na javljanju i čestitki! Preporučamo Samaricu i sve Samaričane u Vaše molitve!
  Hvala Vam i na ogromnoj ljubavi prema Samarici! I na svemu što ste za nju učinili i još uvijek činite!!!

  @ Katarina: Draga Županjko! I ovim putem Samaričani zahvaljuju Tebi što si im otkrila Josipa Đurkovečkoga! 🙂
  Sretan Božić Tebi i Tvojima! Dođi nam uskoro opet u goste! 🙂

  @ Ljubica: I tebi hvala! 🙂 Osim ove podrške čekujem i Tvoju pomoć u uređivanju stranice! Možeš ti to, možeš! 🙂

 24. @Anita:
  Lijepo je vidjeti kako se javljaju Samaričani koji žive izvan Samarice! 🙂
  Osim toga, oduševilo me što si u svojoj mail-adresi istaknula ime našega lijepoga sela. 🙂

  Sigurna sam da po toj Ljubavi koja je u mnogim srcima-Samarica nikad neće propasti. 🙂

 25. Pridružujem se čestitkama i hvala svima koji su omogućili da ova stranica osvane!
  Hvala vam od srca 🙂

 26. Hvala draga Zdenka! Iznenadila si me i obradovala! Preporučamo samaričku župu u Tvoje molitve! 🙂

 27. Iskrene čestitke na web stranici!
  Za početak i “početnike” – jako lijepo!!! 🙂
  Samo hrabro naprijed!
  …Budite ustrajni….

 28. Od srca hvala svima na komentarima! Prepoznajem sve potpise, uistinu ste me obradovali svojom podrškom!
  Ovo je početak, tek učimo kako se stavljaju novi materijali! Ima još puno toga o Samarici i župi!

  @ Božidare, baš smo nedavno spominjali kako je prekrasan bio onaj tvoj koncert u crkvi! Bi li se nešto slično moglo skoro ponoviti?! 🙂 A voljeli bismo napraviti i intervju s tobom za web! 🙂 Javi se kad stigneš u Samaricu!

  @Vedrane, lijepo je vidjeti kako si zavolio Samaricu… Baš bi bilo super kad biste se ovdje i preselili! 🙂 Pozdrav tvojoj predragoj baki Ivanki! 🙂

  Ako netko ima volje uključiti se u rad na webu- samo neka se javi!!! Svaka ideja i pomoć je dobrodošla!

 29. web stranica je savršena treba još dosta toga staviti unutra ali za početak i ovo je dosta.bravo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *