Obavijest o 5. planinarskom križnom putu Čazmanskoga dekanata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVETA GODINA MILOSRĐA

 

Poštovani župnici, voditelji ministranata i mladih!

Dekanatski planinarski križni put održat će se i ove godine u našem lijepom kraju  5. i 6. ožujka 2016. godine.

Pozivaju se i potiču vjernici, posebno mladi da se u Svetoj godini milosrđa  ujedine u svom kršćanskom zajedništvu te učvršćuju i produbljuju svoju vjeru kroz razmatranje Kristova pashalnog otajstva na putu križa i milosrđa Gospodinovog na koje smo svi pozvani.

 

Okvirni plan:

Okupljanje je kod crkve u Čazmi i slavljenje Svete Mise u 7:00 sati koju predvodi naš bjelovarsko-križevački biskup, dr. mons. Vjekoslav Huzjak sa svim svećenicima čazmanskog dekanata.

Nakon svete Mise polazak svojim prijevozom do župne crkve u Gornjem Mikloušu odakle započinjemo svoj korizmeni hod križnoga puta.

 

Put križa dalje se nastavlja od župne crkve u Gornjem Mikloušu prema Novom Selu, zatim kroz šumu do mjesta Cipeliševac blizu Samarice.

U mjestu Cipeliševac je spomen područje žrtava rata i poraća,  mjesto molitve za poginule duše kojih se ne zna broja. Tamo otac biskup Vjekoslav predvodi postaju križnoga puta i moli za sve žrtve.

Nastavljamo put križa prema Samarici i dolazimo do kapelice svetog Florijana. Nakon molitve kod kapele svetog Florijana ručamo u DVD Samarica.

Nakon ručka nastavljamo hod do župne crkve u Samarici. U Samarici izmolimo postaju križnoga puta i nastavljamo dalje putem do Šimljanika. U Šimljaniku kod kapele molimo slijedeću postaju. Zatim nastavljamo put prema Gornjoj Garešnici i kapeli u kojoj molimo postaju križnoga puta.

 Nakon kapele u Gornjoj Garešnici hodamo do spomen područja u Gornjoj Garešnici u blizini Prokopa te molimo postaju križnoga puta.

Nastavljamo hod do Oštrog Zida, Šimljane, Krivaje. U blizini mjesta Krivaja molimo postaju križnoga puta kod spomen područja za poginule žrtve rata  i poraća.

Nastavljamo put Bereka u kojem završavamo prvi dan korizmenog hoda planinarskog dekanatskog križnoga puta molitvom u kapeli i zajedničkom večerom za sve hodočasnike u mjesnom domu.

Nakon večere osobe koje spavaju organizirano u vrećama za spavanje odlaze u O.Š. Berek smjestiti se i pripremiti za večernje KLANJANJE pred Presvetim u kapeli.

Nedjelja započinje svetom misom u 08:00 h u kapeli sv. Mihaela

Svetu Misu predvodi naš bjelovarsko-križevački biskup, dr. mons. Vjekoslav Huzjak.

Zatim slijedi nastavak puta prema Ivanskoj do župne crkve u kojoj molimo postaju križnoga puta i slušamo izvođenje muke KUD-a Sloga  iz  Đurđica.

Nastavljamo korizmeni hod prema Štefanju u kojem molimo postaju križnoga puta i odmaramo uz zajednički ručak u OŠ Štefanje.

Nakon ručka autobusi Čazmatransa prevoze sve hodočasnike do mjesta Ždralovi.

U Ždralovima kod kapele molimo slijedeću postaju križnoga puta i nastavljamo hod prema Lugu – spomen području. Tamo molimo postaju križnoga puta za sve žrtve, formiramo procesiju.

Otac biskup Vjekoslav podjeljuje medalje križnoga puta sudionicima hodočašća te sa svijećama nastavljamo korizmeni hod do Bjelovara i naše Katedrale u kojoj molimo 14. postaju križnoga puta i slavimo Svetu Misu koju predvodi naš bjelovarsko-križevački biskup, dr. mons. Vjekoslav Huzjak sa svim svećenicima čazmanskog dekanata.

Nakon misnoga slavlja svi sudionici 5. Dekanatskog planinarskog križnoga puta pozvani su na zajedniči agape koje će biti u prostorijama biskupije.

Nakon zajedničkoga blagovanja vraćamo se svojim kućama s vlastitim prijevozom i prijevozom naših obitelji koje dolaze po hodočasnike.

Za sudionike oba dana rezerviran je autobus koji vraća hodočasnike u smjeru Čazme, Samarice, Bereka.

Obavezno je ponijeti dvoje cipele jer je hod kroz šumu prvi dan, vreću za spavanje, molitvenik i krunicu.

Prijave sa župa, potrebno je dostaviti ili dojaviti čim prije vlč. Krunoslavu Brunoviću.

Uz prijavu ili pri dolasku potrebno je po osobi priložiti 20 kn kao akontaciju.

Svaki sudionik dobiva majicu kao znak zajedništva i  pred kraj  hodočašća u Lugu kod Bjelovara unikatnu glinenu medalju ovogodišnjeg PKP-a koju će podijeliti naš biskup.

Pod geslom MILOSRĐA i SVETE GODINE MILOSRĐA koju je proglasio papa Franjo, pozvani su vjernici svih dobnih skupina da se okupe u što većem broju na molitvu i korizmeni hod na mjestima stradanja i mjestima žrtava – spomen područja gdje god mogu, kako bismo molitvom i svojim hodom, bez obzira na vremenske uvjete, na osobit način obilježili Kristovu muku, ali i milosrđe na koje smo svi pozvani.

Naviještati Boga Milosrđa u današnjem vremenu!

 Prijave za Križni put u vašim župnim uredima ili vlč. Krunoslavu Brunoviću (upr. župa: Samarica i Gornji Miklouš)